Kuidas korralikult rauda manustada?

Olen 14.eeluaastast saati maadelnud rauavaegusaneemiaga ning minu hgb tase oli alati veidi all normi. Seetõttu olen proovinud läbi igasuguseid imenippe ja trikke oma rauataseme tõstmiseks. Eriti aktuaalne on rauavarude hoidmine raseduse ajal ja mõnel juhul ka peale sünnitust. Seetõttu mõtlesin ka siin jagada oma 10+ aasta jooksul omandatud teadmisi raua tarbimise kohta.

Lõpuks sain mina oma rauataseme korda nii, et ma ei pea enam tablette juurde võtma. Hgb ja ferretiini tase on stabiilselt normi piires. See õnnestus tänu toitumise muutmisele – minu menüüst läksid täielikult välja piima- ja nisujahutooted. Valget suhkrut tarbisin ka vaid nii palju, kui seda kord nädalas tarbitavas šokolaadis või koogis oli. Ilmselt mängis oma rolli ka see, et hakkasin regulaarselt trennis käima.

Küll aga on menüü kardinaalne muutmine tegevus, mis kõigile ei sobi. Nii on lihtsam ja kiirem lahendus võtta rauda juurde toidulisandina. Selleks võivad olla nii tabletid kui siirupid.

Siin on 3 põhimõtet, mida järgida rauapreparaatide tarbimisel.

1. Ära tarbi rauda koos piimatoodetega (või kaltsiumitablettidega)

Kaltsium ja kaseiin (piimavalk) nimelt ei lase raual imenduda. Nii hoia vahet piimatoodete ja rauarikaste toitainete või rauapreparaatide tarbimise vahel.

2. Tarbi rauda koos c-vitamiiniga

C-vitamiin soodustab raua imendumist. Nii võta kas rauapreparaati koos c-vitamiini tabletiga, või söö peale apelsini.

3. Ära tarbi rauda kohe peale kohvi joomist

Ka kohv on toode, mis ei lase raual normaalselt imenduda.

Nende põhimõtete järgimisel peaks raua tase kehas üsna kiirelt tõusma. Kui oled lõpuks on hgb taseme normi piiresse saanud, siis lase kindlasti kontrollida ka oma rauadepoo taset (ferritiin). Nimelt mina sattusin vahepeal sellisesse nõiaringi, kus järgisin neid põhimõtteid ja tarbisin rauda kuni hgb normaliseerumiseni, kuid mu keha rauavarud ei taastunud ja nii hakkas hgb uuesti langema. Rauapreparaatide tarbimise võiks lõpetada alles siis, kui korras on nii hgb tase kui ferritiini tase.

Boonus: järgi neid põhimõtteid ka igapäevastes toitudes! Kui tarbid punast liha/peedisalatit/pähkleid/dateild/brokkolit vms rohkelt rauda sisaldavaid toiduaineid, lisa kohe retsepti ka midagi, mis sisaldab c-vitamiini. Näiteks söö liha kõrvale porgandi-apelsinisalatit või valmista puuviljasalat seemnete ja datlitega. Tee hommikuks smuutit, kus on nii apelsini kui spinatit (piima asemel kasuta näiteks taimset piima)… Võimalusi on lõputult!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: