Meie kasutame riidest mähkmeid

Alustan sellega, et tegu ei ole “hukkamõistu postitusega” inimeste suhtes, kes riidest mähkmeid ei kasuta. Meie kasutame, oleme oma valikuga väga rahul ja oma kogemust ma siin teiega jagangi.

Kui aus olla, ei ole ma päris kindel, kust ma riidest mähkmete kohta esimest korda kuulsin. Ma mäletan, kuidas ühe mu väikese venna jaoks mu ema sai kuskilt marlikiled ja õmbles marlilappe. See oli umbes 15 aastat tagasi ja need lapid on tänaseks minu meelest kõige tõhusamad koristuslapid ja elavad oma elu edasi. Kui ma õigesti mäletan, kasutas ta neid küll ainult kodus, kuid siiski hoidis ta sellega kokku märkimisväärselt prügi, raha ja ka beebi pepul oli mõnusam ja mugavam olla. 

Tänaseks pole enam vaja marlikilesid. Tänaseks on loodud väga eriilmelisi ja funktsionaalseid riidest mähkmeid, mida lausa näidatakse uhkusega, mitte ei kasutata üksnes kodus kodus nelja seina vahel. Minu esimene kokkupuude “uue ajastu” riidest mähkmetega oli 2019.a septembril Pelgulinna perekoolis, kus toimus riidest mähkmete teemaline kohtumine, jagati kogemusi, tutvustati erinevaid mähkmetüüpe ja vastati küsimustele. 

Ühekuune Georg Martin LittleLamb taskumähkmeid kandmas. Esialgu saab trukkidega mähkmeid väiksemaks reguleerida.

Sellelt kohtumiselt panin ma kirja palju, kuid küsisin ainult ühe küsimuse:

“Mida te teete.. noh…  kakaga?”

Järgnes väike naerupahvakas, kuid sain ka vastuse. Vastsündinu kaka (me ei räägi sellest esimese päeva kakast, mis on süsimust ja tõrvane) on nii leebe, et täiesti piisab selle mähkme kraanikausis või vannis loputamisest ja see kaka läheb veega ise alla. Suurema sodi võiks võimalusel vetsupotti saputada. Kui beebi hakkab saama lisatoitu, muutub ka ka kaka ning selle võiks vetsupotti “toimetada”. Mõnel on selleks spets harjake, mõni lihtsalt soputab mähet poti kohal ja sellest on küll. Meil on selleks tavaline svamm.

Kohtumiselt panin kirja päris palju. Kirjutasin üles erinevad mähkmetüübid (SIO [Snap-in-one], AIO [All-in-one], Taskumähkmed, katted, sisemähkmed, villakatted, hübriidmähe) ja nende eripärad. Panin kirja soovitatud pesurutiini ja veel mõned tähelepaneku. Näiteks:
“Uued mähkmed enne kasutust pessu! Iga pesuga imavus kasvab!”

“Ca 2h tagant vahetada, muidu lekib” (<- eee….. tegelikult ju nii kiiresti ikka ei leki?”)

“Mähkmed ei tohi soonida, aga ei tohi olla ka liiga õrnalt! Pisike randike on okei!” (selle nö paika timmimiseks läks meil aega. Pigem hoiame vahepeal õrnemalt kui tugevamalt, sest ei soovi talle mähkmetega kuidagi haiget teha.)

“Kangete plekkide puhul aitab sapiseep, kuid see tuleb kindlasti ka välja loputada!”

Sellel kohtumisel kirja pandud pesurutiini ja mähkmetüüpide selgitusi ma siia eraldi välja ei hakka kirjutama. Lõpuks kujuneb igal perel endale sobiv rutiin ja endale sobivad mähkmetüübid. Küll aga kirjutan, kust saab kõige selle kohta infot. 

Väike modell AlvaBaby taskumähkmega (Alvababy teeb oma töö ära, kuid ei ole meie esimene valik)


Selliseid riidest mähkmeid tutvustavaid sündmusi toimub päris tihti. Küll aga mida mina oleksin soovinud, oleks sõbranna või keegi, kes igapäevaselt riidest mähkmeid kasutab ning minna talle külla ja vaadata, proovida, küsida. See, et ma sain näha erinevaid mähkmetüüpe mähkmeesitlusel ei andnud mulle nii palju, sest ma ei teadnud küsida õigeid küsimusi. 

Seega võimalusel mine ja “töövarjuta” mõnda ema, kes igapäevaselt kasutab riidest mähkmeid. Aita tal natuke kokata/süüa teha/lapsi hoida ja veetke tore päev rääkides kõigest lastega seonduvast. Osale aktiivselt mähkmevahetusprotsessis ja küsi küsimusi. Veel parem, kui saad aidata ka mähkmete pesemisel/kuivatamisel ja küsida sealt tulenevalt küsimusi. 

Sellist sõbrannat mul ei olnud, seega kõige parem infoallikas on minu jaoks olnud Facebooki grupp “Riidest mähkmete KKK”. Kui Sul on ükskõik milline mure, siis usu mind, Sa pole esimene, kellel selline küsimus on. Kasutades Facebooki grupis otsingut, leiad kümneid teemasid ja sadu vastuseid erinevatele probleemidele. Kui aga tõesti tundub enda mure niivõrd unikaalne või ajab suur infovoog pea täiesti sassi, siis kirjuta sinna oma postitus oma küsimusega. Inimesed seal grupis on (enamasti) hästi abivalmid ja sõbralikud. 

Kui avalikkuse ette oma küsimusega minna ei soovi, siis kirjuta mõnele riidest mähkmete tootjale või edasimüüvale firmale. Mahkmed.eu on minu kogemusel valmis rõõmuga vastama ja nõustama.  Kindlasti on ka teised valmis nõu andma. 

Kui olime langetanud otsuse, et proovime riidest mähkmetega, siis sellest rääkides sain ma väga palju negatiivset vastukaja:

“Miks küll?”

“Sa ei pea nendega nädalatki vastu…”

“Oi vanasti muud ei olnudki, vanasti oli nii raske, tänapäeval on ju kõik võimalused…”

ja nii edasi.. 

Aga tõesti – miks? 

Meile meeldis mõte sellest, et toodame vähem prügi. Siin hakatakse vastu vaidlema “riidest mähkmete tootmiseks kulub nii ja nii palju ning vesi ja elekter nende pesemiseks plaplaplapla…” Jah, neid toodetakse. Nagu toodetakse ka tavalisi mähkmeid. Ehk tõesti kulub riidest mähkme tootmisele rohkem ressurssi, kuid selle eest ka saab rohkem. Mul on 15 mähet ning olen nendega hakkama saanud juba pool aastat. Selle aja peale oleks mul kulunud üle 1000 ühekordse mähkme. Aga need mähkmed pole oma eluiga veel ära elanud. Nad kestavad veel vähemalt kaks korda sama kaua (oleneb, millal Georg Martin potile saab) ning seejärel saab neid mähkmeid kandma hakata juba järgmine beebi. Kaks vastsündinu mähet, mis Georg Martinile enam ei lähe, on juba teisel ringil ning neid sai võimaluse kasutada Mia, kes kindlasti ei ole ka nende mähkmete viimane kasutaja. Ning kui ka mähkmed mingil põhjusel enam lapsele jalga panekuks ei sobi, siis “Tere suurepärase imavusega koristuslapid!” (ma päriselt olen mõelnud emalt paari vana marlilapi pihta panemisele, sest nendega on tõesti mugav koristada). 

Okei, ma pesen tõesti neid riidest mähkmeid päris tihti ning sellega kulub vett. Küll aga ei pese ma nii tihti tema bodysid ja muid riideid, sest oleme oma mähkmesüsteemi tööle saanud nii, et need ei leki. Ei mingeid kaenlaauguni kakaseid tudukombesid või bodysid. Veekulu ei jäta lõpuks ka sellist kahju loodusele, mida teeks see kasutatud ühekordsete mähkmete hunnik. 

Beebi pepule on riidest mähkmed paremad.

Veetsin peale sünnitust esimese paari kuu jooksul kokku kaks nädalat haiglas ning arusaadavatel põhjustel oli ka beebi seal terve aja minuga. Mul ei olnud ei aega ega võimalustki riidest mähkmeid seal pesta, ning nii kasutasime haiglas viibides ühekordseid mähkmeid. Pepu oli neid kasutades punasem, riidest mähkmetega oli punetust vähem. Asi ei saanud olla ka konkreetses mähkmefirmas – saime tuttavatelt, kes olid sellest mähkmesuurusest juba välja kasvanud, endale ülejäägid ja palju erinevate firmade mähkmeid. Hoidsime nad alles igaks juhuks – äkki läheb vaja. Ning näe, läkski! Lisaks on mul tunne, et ühekordsed mähkmed on justkui disainitud haisema kohe, kui on esimese pissusortsuga kokku puutunud. Nii kulus neid ka kõvasti rohkem, kuid oleks kulunud riidest mähkmeid. 

Riidest mähkmetega hoiame kokku raha.
Ma juba eelnevalt kalkuleerisin siin, et 6kuu jooksul oleks oleks meil kulunud vähemalt 1000 ühekordset mähet. See arvutuskäik on tehtud jälgides kui tihti me mähkmeid vahetame (jättes arvestamata selle, kuidas ühekordsed kiiremini haisema hakkavad ja seetõttu neid ka rohkem tarbiksime). Mähkmete hinnad varieeruvad 18 senti tk – 50 senti tükk. Keskmine soodushinnaga pampersi hind tundub olevat 0,30 eurot. 1000 mähkme ostmiseks oleks sel juhul kulunud 300 eurot. (Mõnel kulub kõigest kolm mähet ööpäevas ja seega kulu oleks ka poole väiksem. Palju õnne! Meie põnnil on väga aktiivne seedimine ja sellest ka suurem mähkmete kulu. On inimesi, kellel kulub ka 2x rohkem mähkmeid, kui meil. Paraku seda ei tea ei ette, ega saa ka oluliselt mõjutada.)
Meie pere on kulutanud mähkmetele umbes 350 eurot. Ehk siis 6kuu täitumisel oleme me rahaliselt veel veidi “miinuses”, kuid kui me just väga ei soovi, ei pea me enam ühtegi mähet ostma! Ehk siis kui mähkmeid kanda lapse aastaseks saamiseni ja siis päevapealt ära lõpetada, kulutataks mähkmete ostmiseks 600 eurot. Meie oleme endiselt kulutanud vaid 350 eurot, mis on 250 eurot vähem. Küll aga meil on selle kõige tulemusel veel alles täiesti funktsioneerivad mähkmed, mida saab kanda ka järgmine laps. Nii võidame järgmised 600 eurot ja meie võit on juba 850 eurot (seda muidugi eeldades, et keskmise mähkme hind jääb sinna 30 sendi kanti). 

Tuletan igaks juhuks meelde, et suurem osa lapsi kindlasti kannab mähkmeid kauem kui üks aasta ja rahaline kokkuhoid on seega suurem. 

Lisaks – ühekordsete mähkmete puhul on oht, et “seda õiget” tuleb otsida mitu mähkmepakki. Nii ostetakse mitmeid erinevaid mähkmepakke, mis kõik ei pruugi isegi saada lõpuni kasutatud, sest nad ei sobi kas suuruselt, lõikelt, või jätavad naha punaseks. See suurendab kulu ühekordsetele mähkmetele. 

Kui keegi soovib siin endiselt argumenteerida vee, elektri jms kuludega ja välja arvutada, kuidas riidest mähkmed ei ole ikka rahakotile nii säästlikud, kui ma siin väidan, siis aga palun! Loeksin selle kõik huviga läbi, kuid lisan igaks juhuks juurde, et rahaline kokkuhoid ei ole meie ainus põhjus korduvkasutatavate mähkmete valimisel.

Ma ei väida, et meie mähkmekulu sinna 350 euro kanti kindlasti jääb. On olemas võimalus, et meil on mähkmeid juurde vaja. Kas suuremas suuruses, võinoh.. leian, et nad on nii ilusad ja neid on “vaja”. Aga ütlen 100% kindlalt, et 850 euro eest ma neid mähkmeid juurde ei osta. 

Lisaks, ma olen teinud mähkmetele ühekordse välja mineku ja rohkem mul nende peale raha ei kulu. See kulu on tehtud! Jürile meeldib see tohutult! Ei ole vaja jälle poest muna ja kodujuustu ostes mähkmepakki kaasa haarata ja pidevalt mähkmete eest maksta. Eriolukorra ajal hakkas üha enam inimesi kasutama ka kullerteenust, kuid tihtipeale jäi osa kaupa puudu. Olgu selleks siis piim, hakkliha või mähkmed… Nii on oht, et mähkmed on järsku otsas, kuigi tellimusel on nendega arvestatud ja isegi makstud. Riidest mähkmetega meie sellisesse olukorda ei sattunud.

“Sa ei pea nendega nädalatki vastu..”

Siin ma olen, kuus kuud hiljem, ning võin julgelt öelda, et ei näe ühtegi põhjust püsivalt ühekordsete mähkmete kasutamiseks. Ma siiralt palun – ärge tapke inimeste entusiasmi ja soovi enne, kui ta pole saanud võimalust proovidagi. Ma parandan ennast. Ärge tapke inimeste entusiasmi ja soovi. Punkt. Üldse. Kui see ei ole mõne pere jaoks sobiv lahendus, siis nad jõuavad ka selle järelduseni ise ja nad on vähemalt selle tee läbi proovinud. Luban, et nad ei jää katsetades ka suurde rahalisse miinusesse (kui see on see mure, miks te ei taha oma lähedastel lubada seda “viga” teha) – järelturg riidest mähkmetele on väga suur ning väga vähe kasutatud mähkmed saab edasi müüa ca 75-90% ostuhinnaga ja pikemalt kasutatud mähkmed (olenevalt seisukorrast) ca 25-50% ostuhinnaga.

Korduma kippuvad küsimused:
“Aga mida te teete riidest mähkmetega, kui te käite külas, või kohvikus?”

Et sellest paremini aru saada, arutleme korraks, mida tehakse ühekordse mähkmega külas või kohvikus:
1. leitakse mõni veidi privaatsem koht
2. võetakse mähe ära ja visatakse prügikasti
3. puhastatakse beebi pepu
4. pannakse uus ja puhas mähe alla.

Kui see on selge, siis riidest mähkmega käib see nii:
1. leitakse mõni veidi privaatsem koht
2. võetakse mähe ära ja pannakse haisu- ja veekindlasse kotti.
3. puhastatakse beebi pepu
4. pannakse uus ja puhas mähe alla.
***
5. kodus võetakse mähe kotist (vajadusel loputatakse, esimesed 6.kuud meil seda vajadust ei olnud)
6. mähe läheb pesumasinasse (vähemalt meie puhul, teistel on ilmselt teistsugused hoiustamised/rutiinid/jms)

Külas käies ei ole ju kuidagi ebahügieenilisem või rõvedam. Vahet ei ole!

“Aga kuidas mees nendega hakkama saab?”

Ausalt, mul oli vahepeal tunne, et tema on nendega entusiastlikum kui mina. Ja üleüldse – miks arvatakse, et mehed ei ole võimelised hoomama, mis asjad on riidest mähkmed. Või üldse, miks “beebiasjad”=”naisteasjad”. Ainsad asjad, mida Jüri lõpuni välja ei mõista, on rasedus, sünnitus ja imetamine, sest tal lihtsalt puudub võimalus neid asju ise kogeda. Eeluurimuse riidest mähkmete kohta tegin küll mina. Tegin omad eelistused ja niiöelda filtreeritud info edastasin Jürile, kust siis koos tegime ise valikuid. 

Meie lemmikud – Baba+boo taskumähkmed

Millised valikud meie tegime? 

Esialgu tundus kõige mõistlikum variant kate+sisu, sest nii saab ju mitmekordsest mähkmest enne pesemist ka veel mitmekordse kasutusega mähe. Taskumähe, mis läheb kohe peale kasutamist pessu, ei tundunud nii mitmekordne, kui kate+sisu. Tundub ehk naljakas mõte, aga julgen selle välja öelda, sest ma pole ainus, kes esialgu samamoodi arvas. 

Reaalsuses on siiski ka taskumähe endiselt korduvkasutatav mähe. Jah, ma pesen teda peale igat kasutust, aga siis ma panen ikkagi ju selle sama mähkme uuesti jalga, mitte ei osta uut. See võib tunduda siililegi selge, aga mul läks natukene aega, et see järeldus mulle päriselt kohale jõuaks. 

Kate + sisu toimis suurepäraselt kui beebi oli paigalolev pambukene. Liikuvama beebi puhul võib sisu paigast ära liikuda ja nii saab kate igaljuhul mustaks ja vajab ka koos sisuga niikuinii pesu. Seetõttu läksime beebi kasvades üle taskumähkmetele. 

Öösiti kasutame vormiõmmeldud mähkmesisusid ja veekindlaid katteid. Kui vormiõmmeldud sisu pole saanud piisavalt kuivaks, või õnnistab beebi selle ära kohe peale jalga panekut, töötavad suurepäraselt ka kate+sisu+lisaimu. Meil on öömähe all umbes 9-13 tundi. Oleneb, kui pikalt ta magab. Vahetuseks öösel vajadust ei ole. 

Taskumähkmetest on meil olemas nii LittleLamb, Milovia, Alvababy kui Baba+boo. Peab ütlema, et bababoo mähkmed on meie kõige lemmikumad. Katetest on meil nii smartbottoms kui Milovia ning kasutame ainult Miloviat. Smartbottoms sai proovimiseks kasutatult ostetud, kuid oleme milovia katetega nii harjunud, et smartbottomsid ajasid meid pigem segadusse. Praegu nad on riiulis nö SOS-katetena juhuks, kui meil tõesti ei peaks enam ühtegi mähet majapidamises olema. 

Kuna Georg Martinil on pidevalt palav ja suvi alles ees, siis hirmuga ja uudishimuga mõtlen villakatetele ja nö uue oskuse omandamisele. Mulle on jäänud mulje, et pea kõik, kes on villakatete teed läinud, kiidavad seda otsust ja kiruvad, et nad juba varem ei alustanud. Villakatete eelis on parem hingamine ja seetõttu ei ole beebil pepu ka nii palav. Miinuseks tundub praegu suur töö ja aeg, mis kulub nende lanoliinitamiseks, aga eks see kõlab hirmsamalt, kui ta tegelikult on. Kes teab, äkki võtan ka mina selle tee ikkagi ette… 

Soovitused uutele alustajatele

  • Uuri tutvusringkonnast, kas keegi veel kasutab (ignoreeri negatiivset vastukaja inimestelt, kellel endal kogemus puudub) ning võimalusel mine külla ja tee kogu protsess kaasa!
  • Kui endal vastavat tuttavat ei ole, uuri “Riidest mähkmete KKK” Facebooki grupist, kas keegi on nõus sind võõrustama ja tutvustama enda mähkmeparki ja sellega kaasnevat. Paku vastutasuks oma abi lõuna valmistamisel või lapsehoidmisel – neid asju on värsketel emadel hädasti vaja!
  • Liitu Facebooki “Riidest mähkmete KKK” grupiga!
  • Ära pelga! Lõpuks kui laps on käes ja on aeg riidest mähkmed käiku panna, aga oled veel ebakindel, siis küsi endalt – “Mis on kõige hullem, mis võib juhtuda?”. 
    • Äkki lekib? No siis vahetad sa tal riided ja äkki ka voodilinad ära.
    • Äkki lapsel on ebamugav? Ta annab sellest nutuga märku. Igaks juhuks võid panna mähkmed pigem õrnemalt kui tugevamalt. Tihedust saad reguleerida järk-järgult. 
  • Küsi, kui vaja! Riidest mähkmete kogukond (ja tegelikult inimesed üleüldiselt) on enamjaolt ikkagi sõbralikud ja valmis küsimustele vastama 🙂 
Väike uneloom oma öömähkmes – vormiõmmeldud sisumähe + Milovia kate

4 thoughts on “Meie kasutame riidest mähkmeid

Leave a comment