Asjad rasedale naisele

Mina väga nautisin rase olemist. Paljud meenutavad seda aega aga meeletute valude, ebamugavustunde ja unetuse või muude muredega. On olemas mitmeid asju, mis aitavad rasedust kergemalt ja mugavamalt mööda saata. Siin on nimekiri asjadest, mis aitasid mind.

Vitamiinid

Foolhape on miski, mida soovitatakse võtta juba rasedust planeerides. See aitab kaasa beebi närvisüsteemi arengule. Seda hakka võtma kohe, kui rasedusest teada saad (kui sa juba ei võta). Foolhapet tuleb võtta kogu esimese trimestri jooksul.

Ingveritabletid aitavad iivelduse vastu.

Magneesium aitab jalakrampide ja unetuse vastu. Need vaevavad rasedaid kõige enam just kolmandal trimestril.

Raseduse lõpus vaevavad mitmeid rasedaid kõrvetised. Nende vastu sõin ma Renniet nagu kommi…

Raud aitab hoida verevarud korras. Küll aga võib raua manustamine tekitada kõhukinnisust (mõnel hoopis kõhulahtisust), seega soovitas minu ämmaemand minul rauda võtta üle päeva. Isegi kui Hgb näidud korras on, soovitan ennetavalt juba vähehaaval rauda võtta. Sünnitusega võib kaasneda verekaotus ning siis mängib juba olulist rolli sinu raua tase veres.

Muidugi võib võtta ka kõiki muid vitamiine (C, D, Kalaõli…). Raseda keha prioriteet on beebi ning kõik vajalik läheb esmajoones just talle. Et rase ise vitamiinivaegusesse ei jääks, soovitatakse vitamiine juurde süüa.

Rasedapadi

Enne rasedapadja ostmist oli mu voodi täis patju. Üks põlvedevahele, vahest teine veel. Kolmas padi kaissu ja neljas seljatagust toetama. Jüri oli lihtsalt segaduses, miks ja kus meie padjad on ning miks. Rasedapadi lahendas selle probleemi. See sai korraga olla kaisus ja põlvede vahel ja seljataga. Hiljem on võimalik seda patja kasutada ka abiks imetamisel, kuid mina seda edasi ei kasutanud. Andsin selle edasi järgmisele rasedale, kes ka patja väga kiitis.

Ma ei ostnud enda oma küll siit, kuid vähemalt näete, millest ma räägin: https://www.miu.ee/42-raseda-tugipadjad

Rasedariided

Kindlasti ei pea rase tervet garderoobi välja vahetama. Kui ma esimest korda ca 4.raseduskuul rasedateksasid jalga proovisin, kahetsesin ma, et ma seda varem ei teinud. Ei mingit kõhule ja põiele surumist. Kandsin rasedateksasid veel ka mõned nädalad peale sünnitust.

Kui aga hakkad ostma pluuse/kampsuneid/kleite, siis soovitan juba ennetavalt vaadata neid, mis võimaldavad ka imetada. Rase olin ma vaid 9 kuud, aga imetanud olen ma juba veidi üle aasta.

Mina leidsin kõige mõistlikuma valiku rasedariideid H&M-ist. Küll aga ei ole H&Mi imetamisrinnahoidjatest muud kasu, kui voolava piima sisseimamiseks. Ei toeta ega hoia nad midagi… Häid imetamisrinnahoidjaid ma soovitada ei oska.

Raseda tugisukkpüksid

Kui sind ootab ees mõni lennureis või pikem istuv tegevus, siis soovitan 19-22 mmHg rõhuga sukapükse. Sellised sukapüksid õrnalt masseerivad jalgu ja hoiavad vereringe aktiivsena, aidates vältida trombe ja veenilaiendeid.
Neid saab näiteks siit.

Pidulikud riided

Pidulikke sündmusi toimub vähemalt minu elus piisavalt harva, et kleite ostmise asemel rentida. Nii ei pea ka igal sündmusel sama kleidiga käima. Eriti vähe saaks minu kapist välja pidulik raseda kleit. Hea koht, kus rasedale peoriided rentida, on mamps.ee

mamps.ee-st renditud kleit ja PÖFF2019
Jalanõud

Rasedusega võivad jalad paistesse minna ning ka jalanumber võib kasvada. Raseduse viimastel kuudel on üldse keeruline kummardada ja jalanõude paelu kinni siduda. Nii käisin mina näiteks oma raseduse viimasel kuul kontsaga saabastega, sest need läksid lukuga kinni ja olid mulle lihtsamad, kui paeltega madalad saapad.

Kui oled viimaseid kuid rase suvel, on mugavate jalanõude valik lihtsam – plätud/baleriinad vms.

Jope

Mina ise ostsin Humanast 2€päeval suure lohvaka mantli ja kandsin seda viimased raseduse kuud. On olemas ka võimalus osta eraldi rasedatele mõeldud vaheliistuga jopesid või minna õmbleja juurde ja lasta olemasolevale jopele vaheliist õmmelda.
Vaheliistuga jope näeb välja selline:

Trenniriided

Kui spordisärgid veel kuidagi venisid selga, siis pükstega oli keerulisem. Lõpuks leidsin sportlandist kahed retuusid, mis olid piisavalt kõrge värvliga ja ilma peenikese kummita. Need ei surunud mu kõhule ja venisid kenasti kõhuga kaasa. Täna on ühed neist liiga väljaveninud ja ootavad järgmist rasedust, kuid teised lähevad kenasti jalga.

Basseinitrennideks on trikoo ilmselt mugavam (ei pea kohendama igasuguseid asju), kuid keerulisem leida. Bikiinid lähevad selga kõhusuurusest olenemata ja nii käisin mina vesiaeroobikas bikiinides.

Veel on mitmed rasedad saanud abi bandaažist ja/või kõhu kinesioteibiga teipimisest. See siis leevendab seljavalusid. Minul sellega õnneks muret ei olnud.

Raseduse alguses soovitatakse ka voodi kõrval hoida näksimist, et kohe ärgates iiveldusega võidelda. Raseduse lõpus soovitatakse süüa datleid, et rasedus kergem oleks.

Kui ka Sinul on häid nippe või tead asju, mis aitavad rasedust mugavamalt mööda saata, siis jäta oma mõtted kommentaaridesse! Nii saavad ka teised ideid, kuidas need üheksa kuud võimalikult lihtsalt mööda saata!

4 thoughts on “Asjad rasedale naisele

    1. Väidetavalt aitavad loomulikule sünnitusele kaasa ja see pole nii pikk ja piinarikas. Ma mõned datlid sõin küll, aga ei oska öelda, kas tõesti oli selle pärast mu sünnitus lühemapoolne 😄

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: