Näputoidu abivahendid ja koristamine

Paljud lapsevanemad kardavad näputoitu, sest sellega kaasneb suuremat sorti lagastamine ja koristamine. Ei vaidle, kaasneb tõesti. Küll aga on selle jaoks erinevaid abivahendeid ja taktikaid, mida ma siin teiega jagan.

Igaks juhuks mainin, et mitte ükski tootja pole kuidagi sponsoreerinud mitte ühtegi minu poolt tulevat soovitust. Saan aru, et blogid tihti sihivad sponsoreeritud sisuturunduse poole, kuid see postitus pole see. Soovitan vaid tooteid, mida olen ise ostnud ja ise kasutanud.

Abivahendid:

 1. Söögitool.
  Kui püreedega on mõned alustanud juba lamamistoolis, siis näputoiduga peab laps istuma. Ta võib esialgu (kui ta ise veel ei istu) istuda süles. Siis kui ta juba suudab end veidi aega ise istuli hoida, sobib ka pehmendusega söögitool ning meie võtsime pehmenduse ära siis, kui ta õppis end juba ise istuvasse asendisse ajama. Meie kasutame IKEA Antilop söögitooli. Üks odavamaid ja lihtsamaid. Ei ole liigselt detaile ja pudi-padi lisavolte, mille vahelt toitu puhastada. Teeb ilusti oma töö ära.
 2. Kauss/taldrik, mis kinnitub vaakumiga lauale/kandikule.
  Mina olen kasutanud bamboo taldrikuid, kuid taolisi nõusid toodavad ka mitmed teised tootjad. Vahel harva on Georg Martin selle taldriku ikkagi lahti saanud, aga no selleks oli tal ka sel hetkel palju tahtejõudu.
 3. Multifunktsionaalne põll
  Mõned kasutavad kausjat pudipõlle, mis püüab toidu kinni. Meie kasutame aga varukatega bibado põlle, mis läheb ka ümber tema kandiku serva. Seda kasutame me siis, kui me ei taha Georg Martini riideid määrida või oleme külas ja pole paslik Georg Martinit peale sööki vanni viia.
Ikea tool, Bibado põll ning Bamboo taldrik – seda kõike suvila terassil

Koristamishäkid:

 1. Poolpaljas laps
  Me paneme Georg Martini enamasti sööma ainult mähkme väel. Nii tõstame ta peale söömist alati vanni (vanni põhja laseme ca 5-10cm vett) ning laseme tal seal plätserdada. Ise peseme tal ära näo ja kaela ning vajadusel ka juuksed (kui ta näiteks maasika juuksemaski on otsustanud teha). Nii ta käibki peaaegu iga päev 3x päevas vannis sulistamas. Tema nahale see kuidagi halba mõju avaldanud ei ole ning ta väga naudib vannis olemist.
  Juhul kui me teda vanni panna ei taha (kohe varsti aeg magama minna ning ei taha märja nahaga last õue viia), siis sööb ta põllega ning pesema tal peale söömist ära näo ja käed.
 2. Põrandalt toit lihtsalt kätte
  Jüri ostis kunagi endale läbipaistva pehmest plastikust lauakatte, et selle all hoida parasjagu pooleli olevat puslet. Ta oli nõus selle katte ohverdama põrandale (okei, see oli tegelikult tema idee), et selle pealt oleks lihtsam toitu puhastada. Nii võib kleepuvama toidu puhul ka karmimalt nühkida, ilma, et kuidagi põrandat kahjustaks.
  Mõni paneb lihtsalt suure rätiku tooli alla, et siis kogu sodi prügikasti saputada ning rätik pessu visata.
 3. Tool duši alla
  Kui sööki on toolil igal pool ja lapiga üle tõmbamisest ei piisa, võib söögitooli tõsta duši alla ja seal selle ära pesta. Suvisel ajal nii mõnedki, kellel on oma hoovi võimalus, teevadki näputoitumist õues ja lasevad hiljem nii lapse kui ka tooli aiavoolikuga üle.
 4. Sõber robottolmuimeja
  Nüüd on meil selline süsteem, et iga kord, kui Georg Martin söömise lõpetab, koristame me kiirelt suuremat toidutükid põrandalt ära ning samal ajal, kui vannis plätserdame, laseme robottolmuimejal toolialuse ära koristada. Varem jäi muidu vahepeal toolialuse koristamine ajapuuduse tõttu veidi unarusse, kuid nüüd on see palju lihtsam ja meie saame rahulikult vannimänge nautida koristamise asemel.

Mul on ka häid uudiseid näputoiduhuvilistele! 8.oktoobril toimub Tallinnas, Momzones vestlusring näputoidu teemadel. Osaleme nii mina, Teresa (kes on N2putoidulbeebi instagrami looja), kui ka Kristiina Sandra (kes on momzone looja). Keegi suurt esitlust ei tee, vaid lihtsalt arutleme kõik koos erinevate teemade üle, vastame küsimustele ja jagame kogemusi. Rohkem infot saad sündmuse lehelt siit.

Loodan, et võtsin maha veidi hirmu selle “suure lagastamise” ees ning andsin kellelegi ideid, kuidas siiski näputoidu teekond ette võtta.

Samal teemal veel:
Näputoidu ABC
Meie näidismenüü

2 thoughts on “Näputoidu abivahendid ja koristamine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: