10 asja rasedusest ja beebidest, mida ma varem ei teadnud

Kuigi fotolt võib jääda mulje, et esimene neist kümnest asjast on “kuidas last süles hoida”, siis päris nii hull see asi õnneks ei ole. On asju, mida ma teadsin väikeste inimeste ja nende loomise kohta juba varem, kuid on ka asju, mis mind üllatasid. Siin on üks lühike nimekiri mõningatest üllatustest.

  1. Mul polnud aimugi, et raseduse esimene trimester niiiiii väsitav võib olla. Raseduse esimene kolmandik oli minu jaoks kõige raskem. Ma väsisin juba püsti tõusmisest ära ja tahtsin uuesti magada. Terve mai kuu möödus peamiselt magades. Teine trimester oli kõige kergem – energia on juba tagasi ning kõht veel liikumist kuidagi ei takista.
    (Kolmandal trimestril avastasin, et kui soovisin et kitsastest kohtadest läbi pressida, siis nägu ees võtsin ma vähem ruumi, kui külg ees.)
  2. Ma ei teadnud, et esimene rinnapiim (ternespiim) on erkkollane. Ja et rinnapiim võib vahel ka isegi sinakat tooni olla. Kui ma selle kohta varem lugenud ei oleks, oleksin ma kindlasti ära ehmunud ja arvanud, et mu piimaga on midagi valesti.
  3. Ma ei teadnud, et vastsündinu esimene väljaheide on tumeroheline (peaaegu must).
  4. Umbes beebi neljanda elukuu paiku hakkavad emal juuksed välja langema. GM saab kohe 9kuuseks ning mu juukseid on ikka veel igal pool!!! Jah, asemele kasvavad uued ja terved juuksed, kuid seni kuni nad kasvavad, on mul peas lühikesed karvad igal pool püsti.
    Küll aga ei soovita ma väliste mõjutajatega ja igasuguste toodetega juuste langemist ka vältida. Kui see aastake üle elada, siis uued juuksed on kohe palju tervemad, paksemad ja ilusamad. 🙂
  5. Jälgi beebit pestes ja puhastades tema kõrvataguseid! See on koht, kuhu võib märkamatult ka piima voolata ning lõpuks hakata hauduma. Haiglas õpetati kõiki volte hooldama ja puhastama, kuid kõrvatagused jäid kuidagi tähelepanuta.
  6. Ma ei teadnud, mis asi on limakork. Mitmed mitme lapse emad pole seda ka kunagi näinud, kuid mõne jaoks algab sünnitustegevus limakorgi eraldumisega. Seda on oluline teada, et ei tekiks paanikat, kui see peaks juhtuma.
  7. Hammaste tulekuga hakkab neil ila voolama. Ja seda meeletutes kogustes. Ma alguses mõtlesin esimese kahe hamba puhul, et ei olegi midagi nii hullu, aga nüüd järgmiste hammastega voolab seda suurtes kogustes.
  8. Esimesel elukuul jääb beebi väga kergelt rinnal magama. Selleks, et ta korralikult kõhu täis sööks, tuleb teda üleval hoida. Üleval hoidmiseks võib võtta tal riideid vähemaks, et tal oleks ebamugavalt jahe, võib niiske lapikesega üle näo või keha tõmmata. Võib kõditada jne… peaasi, et beebi enne magama ei jääks, kui on korralikult söönud.
  9. Beebide küüned kasvavad metsiku kiirusega. Ise nii pisikesed, aga neid küüniseid lõikan ma vähemalt kord nädalas. vahepeal tiheminigi. Millal teid viimati suupõhjast kriimustati? Mind näiteks täna hommikul…
  10. Poole tunniga on võimalik üllatavalt palju ära teha!
    Kuna GM magab juba pikemat aega 3x päevas 30-40 minutit korraga, olen ma korduvalt iseennastki üllatanud, kui palju on võimalik ühe une jooksul ära teha. Endalegi üllatuseks sööme me kolm korda päevas sooja toitu ning vähemalt kord nädalas on kodu täiesti korras, nii, et isegi musta pesu korv on täiesti tühi. Lisaks vähemalt kord nädalas proovin ka ühe blogipostituse kirjutada.

    Kui sa loed seda ja küsid: kuidas?!?! Siis vastuseks on 10% hea planeerimine, 20% teotahet, 20% mul-on-lapsega-väga-vedanud, 20% Jüri ning 30% “Ma ei tea ise ka!”

Mind väga huvitab, millised põnevad asjad veel beebide juures inimesi üllatanud on. 🙂

Leave a comment