Sinu, minu ja meie – raha?

Miks ma oma “beebiblogis” rahast kirjutan? Elus on väga palju asju, mis võivad potentsiaalselt tekitada stressi ja tülisid. Üks sellistest asjadest on raha. Lapse kõrvalt võiks võimalikult palju auru minna just talle ning võimalikult vähe auru mõttetutele tülidele, mida on võimalik ennetada.

Õnneks võin ma öelda, et mina ja Jüri pole raha pärast mitte kunagi tülitsenud. Päriselt. Mitte kunagi.

Kuidas see võimalik on?

Lihtne – me rääkisime rahast üsna suhte alguses. Juba enne seda, kui meil olid ühised kulutused nagu näiteks kommunaalmaksed, olime me läbi rääkinud, milline rahade jaotussüsteem meile kõige mõistlikum tundub. Süsteem, mille kasuks meie otsustasime, oli Jüri peas keerelnud juba enne minuga kohtumist. Koos viimistlesime viimased detailid ja siin ta on – sinu, minu ja meie raha süsteem.

Meil on ühine pangakonto LHV pangas.

Päriselt kahe inimese nimega kontot Eestis teha ei saa, seega see on konto, mis on minu nimel, kuid ka Jüri on saanud sellele kontole ligipääsu enda andmetega sisse logides ning ka temal on omanimeline pangakaart, mis on seotud just selle kontoga. Sellele kontole kanname me mõlemad kokkulepitud % oma teenitud palgast. Aja jooksul on see veidi varieerunud, kuid ütleme selle postituse selguse huvides, et igal kuul kanname mõlemad sinna 50% oma töötasudest (netopalgast).

Näiteks: Kui Tiina teenib 1000€ ning Kalle teenib 800€, siis igal kuul kannaks Tiina ühisele kontole 500 ning Kalle 400 eurot. Nii on ühisel kontol 900€ ja selle eest kaetakse kõik ühised kulud, kohtinguõhtud, ja muu vajalik. Sellest hetkest, kui see raha on ühisel kontol, ei ole sealt 500 Tiina ja 400 Kalle oma. See raha on MEIE. See on ühine.

Miks % ja mitte kokkulepitud summa?

Juhul kui üks meist teenib rohkem ja teine vähem, siis sellega on võimalused väga erinevad ja sealt võivadki alguse saada suured tülid. Kui me näiteks tahaksime koos reisile minna ning mina saaksin (ja sooviksin) lubada viietärni hotelle ning Jüri vaid telkimist (või vastupidi) siis siin on konflikt. Sarnane konflikt võib tekkida elupaika valides ja muid suuremaid oste tehes. Lisaks on meie töötasud vahepeal kõikunud seoses karjäärivalikute ja lisaprojektidega. Nii on meie elus olnud perioode, kus me mõlemad oleme olnud üsna võrdse palgaga, on perioode, kus Jüri on teeninud kõvasti rohkem kui mina ning vastupidi, on ka perioode, kus minu sissetulek ületab kõvasti Jüri oma. See kõik on okei ja me ei ole kordagi pidanud näpuga järge, kelle raha meie ühisel kontol siis ikkagi rohkem on…

Aga miks siis mitte kohe kogu raha ühisele kontole kanda?

Meile meeldib vahel iseend hellitada, või investeerida oma tulevikku. Jüril on oma raha ja ta võibki end vahepeal sendituks investeerida (mul on tunne, et investeerimine on sõltuvus), kuid me teame, et selle arvelt ei kannata meie pere ühine toidulaud. Või vahest ostab ta mõne arvutimängu.. ta ei pea minule oma kulutusi selgitama ja end nende pärast kuidagi süüdi tundma. Mina võin rahus minna sõbrannadega välja, süüa kooki ja kohvi või osta endale mõne kleidi, ning ma ei pea neid kulutusi kuidagi põhjendama ja ka mina tean, et need kulutused ei mõjuta meie pere rahalist seisu.

Selle süsteemi toimimise üks eeldusi on see, et me kumbki ei soovi seda ühist raha kuritarvitada. Meie kõige suuremad nääklemised raha pärast ongi olnud siis, kui ma olen teinud mingi kulutuse oma rahast, mida Jüri arvab, et oleks pidanud tegema ühisest ja siis ta proovib mind veenda ütlema, mis see summa oli, et see siis minu kontole tagasi kanda.. Me mõlemad ühise tiimina seisame meie pere (rahalise) heaolu eest ja ei proovi leida viise, kuidas süsteemist maksimaalselt isiklikku kasu saada. Minul on hästi, kui meil on hästi.

Nii palju rahulikum ja õnnelikum on olla, kui ei pea raha pärast muretsema 😉

Saan aru, et ühel või teisel põhjusel ei pruugi see süsteem kõigile sobida (üks parneritest on näiteks ettevõtja ja tema tulu on hoopis dividendides või kui üks partneritest on kodune sissetulekuta lapsevanem vms…). Siiski on hästi oluline stressivabamaks eluks raha asjad oma elukaaslasega läbi rääkida. Kristi Saare on kirjutanud asjaliku artikli selle kohta, mida on vaja paarisuhtes rahast rääkida. Kui te veel pole omavahel rahast rääkinud, siis istuge maha, võtke Kristi artikli punktid ja rääkige need omavahel läbi.

Loodan, et siit saavad nii mõnelgi paaril alguse sisukad vestlused, leidlikud lahendused ja vähem tülisid! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: