7 nõuannet beebiga pere külastamiseks!

See postitus on mõeldud inimestele, kelle lähedased on saanud lapse ja on nüüd värskele perele külla minemas, aga ei tea, kuidas käituda. Kas viia kingitusi? Kui jah, siis milliseid? Millal minna külla? Kas ma peaksin minema kohe külla? Kas ma olen liiga pealetükkiv ja äkki ootan hoopis küllakutset? Kas ma viin midagi süüa-juua? Kas beebi saab süüa või juua? Kas see beebi räägib juba? Kas ta nutab koguaeg? Kas ma tohin teda sülle võtta? Kuidas beebit sülle võtta? Ma kunagi nägin telkast ühte beebit, kes… jne. Olen oma sõprusringkonnast üks esimesi, kes lapse sai, seega tean, et need on päris küsimused, mis osadel inimestel päriselt on, kes on külla tulnud. See on kõik täiesti loomulik ja armsalt naljakas! Kohati tundus, nagu mõni neist oleks googeldanud “beebile külla – kuidas käitud?” ja see oli nii vahva! Tahaksin, et tulevikus sarnases olukorras olevatel inimestel oleks selline “juhend” päriselt olemas, ja sellepärast ma seda postitust kirjutangi.

Külaline Britt

Ehk siis siit ta tuleb – seitse asja, mida silmas pidada beebiga pere külastamisel!

  1. Haigena (isegi nohusena) külla ei tohi minna! See oli reegel ka juba enne covidi levikut kuid nüüd tänu sellele viiruspuhangule (midagi head ka sellest suurest pahandusest) mõistavad seda ehk ka inimesed, kes varem ei mõistnud.
    Beebid ei ole veel saanud kõiki vaktsiine ning nad on nii pisikesed ja õrnakesed, et ka palavikuga võib lõpetada lastehaiglas… Seda ei ole küll kellelgi vaja, seega, kui tunned end natukenegi haigena, jää koju! Beebi ei kao kuhugi ja küll sa näed teda siis, kui enesetunne on parem ja beebi immuunsus ka tugevam. 🙂
  2. Enne beebi puutumist (kasvõi niisama pai tegemist või sülle võtmist) pese käsi!
    On palju baktereid jms asju, mis täiskasvanutele kuidagi kahjulikud ei ole ja ühtegi haigustunnust isegi ei avalda, kuid beebidele mõjuvad hoopis teisiti. Ole hea inimene, ja pese käsi ning ära solvu, kui noorpere seda veel paar korda külastuse jooksul teha palub!
  3. Võimalusel ära kasuta parfüümi!
    Kui külastus leiab aset peale tegusat päeva, mille jaoks hommikul parfüümi peale oled pannud, ei ole midagi teha. Küll aga kui oled spetsiaalselt oma kodust noorpere külastama minemas, siis palun ära kasuta lõhnaõli! Lõhnameel on esimestel kuudel nende üks olulisemaid tajusid. Lõhna järgi teevad nad näiteks vahet eri inimestel. Kui sina oled lõhnaõliga kaetud, siis esiteks on see lõhn beebile väga intensiivne ning teiseks jääb see ka beebile külge ja see lõhn võimendab veel pikalt kõiki teisi lõhnu. Lisaks meie õrnad pisikesed piimapambud lõhnavad praegu nii mõnusasti ja me tahaksime peale sinu lahkumist teda süles hoides tunda seda piimapambu lõhna sinu parfüümi asemel.
  4. Arvesta etteantud aegadega! Ole sealjuures ise paindlik!
    See nüüd võib erinevatel peredel erinev olla, kuid oma kogemusest panen ma ka selle siia kirja. Kui mingil põhjusel on öeldud “tulge kell 12:20”, siis palun ole kohal 12:20. Kui sul läheb kauem kodus end sättides, mõtled hiljem, et tore oleks ka lillepoest läbi käia ning siis jääd veel ummikusse ka, võib juhtuda, et saabud täpselt siis, kui lapsel on kas uneaeg, või on ta ärganud, või on ta mõnes muus sellises seisundis, mil pererahval ei ole aega sinu kui külalisega tegeleda. Nende päevakava käib nüüd pigem ümber beebi ja vähem ümber külaliste. Küll aga ole paindlik, kui pererahvas palub aega parajaks teha ja tulla näiteks 15 minutit plaanitust hiljem. See palve on esitatud suure tõenäosusega selleks, et sind kui külalist mõnusamalt vastu võtta. Võib-olla panevad nad last magama või käib noor ema kiirelt duši all.. igal juhul palun ole paindlik ja tule sellisele soovile vastu! 🙂
  5. Ära oota pidulauda ja läikivat kodu!
    Kui soovid külas olles ka midagi näksida või süüa, siis paku, et tood selle ise kaasa! Plusspunktid, kui pakud juba eelnevalt välja, et õhtusöök on sinu poolt ning küsid ema käest, kas on asju, mida ta süüa ei saa (imetavatel emadel võivad olla erinevad piirangud tulenevalt sellest, mis nende beebidele sobib või ei sobi).
    Kui kõik olete söömisega lõpetanud, siis paku võimalusel, et pesed ehk ise nõud.
    On olemas superinimesi, kes suudavad pidevalt ka beebi kõrvalt oma kodu läikivana hoida, kuid ära eelda, et külastad ühte sellist. Kui kraanikausi serval on kolm poolikut kohvitassi või mustade riiete korv ajab üle, siis suure tõenäosusega on nad sinu külastuse puhul need kohvitassid just aknalaualt ja voodi kõrvalt ära koristanud ning mustad riided diivanilt ja põrandalt sinna mustapesu korvi ära pannud. Teeme nii, et sul on silmi ainult selle imearmsa beebi jaoks ja mitte midagi muud sa tähele ei pane, eks!
  6. Ära anna beebile süüa! Mitte midagi! Isegi kui ta “väga tahab”!!!
    See on beebi. Kui tal näo juures hoida juhtmeid, tolmurulle või kodukeemiat, tahab ta ka neid endale suhu pista, seega kui beebi peakski tegema mõne haaramisliigutuse sinu toidu poole, siis “ta väga tahab” ei ole mingi argument!
    Süüa võid anda beebile ainult ja AINULT siis, kui lapse ema või isa seda lubavad. Esiteks ei ole lisatoit enne 6. elukuud üldse väga soovitatav (on erijuhtumeid, aga sina külalisena ei saa seda hinnangut anda!) ning teiseks on beebide söötmisel erinevaid viise. Beebid võivad olla näputoidulised või süüa püreesid ja sellest tulenevalt olla erinevate harjumustega. See, et Georg Martin seitsmekuusena juba ise kotlette ja virsikuid sööb, ei tähenda, et mõni teine ka aastasena seda sama teeb. Üks ei ole parem kui teine. Need lapsed on lihtsalt tutvunud toiduga erineval viisil ühel või teisel põhjusel ning sina kui külaline järgid selles osas rangelt seda, mida beebi vanemad lubavad või ei luba. Ma tunnen, et läksin siin ehk väga tugevalt kaitsvasse rolli, kuid see on päriselt hästi oluline punkt! Palun ära anna beebile süüa ilma, et oleksid lapse ema või isa käest eelnevalt küsinud!
  7. Kas ja mida beebile kinkida?
    Siin oleks kõige kindlam rääkida perega. Mõnel on juba valmis kinkide nimekiri, kust saad teha oma valiku, mõnel teisel ei ole enam tõesti midagi vaja ja kõik vajalik on juba olemas. Viimasel juhul võibki sinupoolne kingitus olla kaetud õhtusöögilaud või äkki pühendusega muinasjuturaamat.
    Siin on minu poolt paar ideed:
    – Närimismänguasi (näiteks matchstick monkey)
    beebidel tekib mingihetk vajadus kõike suhu panna, sest igemed sügelevad ja hambad tulevad. Mõni selline spetsiaalselt närimiseks mõeldud mänguasi on päriselt funktsionaalne ja neid võib ka vabalt mitu tükki olla.
    – Raamat
    Võib olla nii pehme beebiraamat, või täitsa muinasjuturaamat, mida lugeda suuremale lapsele enne und. Ka neid võib olla mitu tükki! Meile meeldib, kui raamatutel on veel ka sisse kirjutatud pühendused (nt Palju õnne armas Georg Martin, selle raamatu kinkis sulle onu Tiit!).
    Üks tore sõber näiteks ütles, et temal pole aimugi, mis beebidele meeldib või ei meeldi ja nii kinkis ta Georg Martinile tema enda isikliku “Tõde ja Õigus” I osa. Sisse kirjutas ta ka pika armsa pühenduse. Ilmselt esimeste eluaastate jooksul ta seda ei loe, kuid sümboolse kingina tulevikku vaadates on see väga lahe kingitus!
    – Riidest mähe
    Isegi kui pere pole ise planeerinud riidest mähkmeid kasutada, siis ühe riidest mähkme olemasolu võib panna neid kord päevas neid kasutama. Üks riidest mähe päevas tähendab aastas 365 mähet prügimäel vähem ning umbes kuue(?) mähkmepaki jagu vähem rahalist kulu (ma pole hindadega päriselt kursis, aga äkki ca 100€ aastas). Kui nad seda mähet siiski ei kasuta, siis nendel on ka väga hea järelturg ja nad saavad selle edasi müüa või heategevusse anda. Loodetavasti võtavad nad selle ikkagi kasutusele, seega soovitan enne seda kinki natukene uurida, kuidas pere riidest mähkmetesse suhtub!
Ühed esimesed kingitused, mis Georg Martin saanud on.

NB! Suitsetajad: Palun ärge tehke vahetult enne beebiga kohtumist suitsu. Hea oleks, kui suudate kuidagi üldse vältida seda, et teie riietel suitsuhaisu oleks. Peske hoolikalt käsi!
NB 2! Purjus inimestel beebide juurde asja ei ole.

Oluline küsimus – millal minna külla?
Siin pole head ühte õiget vastust. Mõnele meeldib, kui külalised käivad juba haiglas ära, sest siis ei ole vaja hiljem kodu koristada ja saab rahus olla. Teised ei taha esimesed kolm kuud ühtegi võõrast näha ka mitte. Siinkohal küsi pere käest, millal nemad on valmis külalisi vastu võtma. Küsi, kas sa peaksid ka ise mõne aja näiteks paari kuu möödudes välja pakkuma, või peaksid jääma ootama kutset. Mõni tunneb end kõrvalejäetuna samal ajal, kui sõbrad arvavad, et annavad noorele perele ruumi ja aega. Mõni teine tunneb jälle, et teda pommitatakse külalistega samal ajal kui ta tahaks kõigepealt ise seda uut väikest inimest tundma õppida. Siin tõesti pole õiget vastust ja seetõttu ei pannud ma seda punkti ka nõuandena kirja.

Kui perel, keda külastad, on veel nõudmisi/soove, siis üldjuhul nad ütlevad seda. Kui kahtled, siis KÜSI! Räägi pererahvaga! Suhtle! Võib-olla ootavad nad külalisi nii väga, et on kolm päeva vaaritanud ning üllatus-sushi ei olegi hea mõte.. Võib-olla on beebi graafik nii kaootiline, et pere ei suudagi sulle ühtegi konkreetset kellaaega pakkuda ning ütlebki “tule siis, kui tuled, uks on lahti!“.

Milliseid asju sooviksid beebide külastajana veel teada enne külla minekut? Või milliseid asju beebide vanemad veel soovivad, et külastajad teaksid? Anna mulle teada ja teavitan ka teisi, et tulevikus sellised külastused kõigile valutumalt läheksid! 🙂

7 thoughts on “7 nõuannet beebiga pere külastamiseks!

  1. Siinkohal ilmselt kõige lühem kokkuvõte on – SUHTLE beebi vanematega! Ükskõik mis küsimus ka ei tekiks (isegi kui see tundub tobe), siis värskelt vanemalt küsides saad kindlasti õige vastuse. See, mis on õige vastus ühe pere jaoks, ei pruugi olla õige teise pere jaoks – kõigil on omad reeglid ja ootused. Kui kahtled, küsi! 🙂

    Ja lisaks usalda ning austa seda, mida sulle öeldakse. Nt kui värske lapsevanem ütleb, et ausõna pole kingitust vaja, siis ära tunne end kehvasti käed taskus kohale tulles. Või siis küsigi, et mis näksi või toidupoolist sel juhul tuua võiks, mis seisma ei jääks ja kasutust leiaks.
    Ja näiteks meie pere soov oli, et ei toodaks lilli ning mainisime seda veel mitmel korral, kuid ikka mõni külaline tundis, et ilma lilledeta ei sobi tulla. Külalisena ei tea sa kunagi, kas soovi tagamaaks on nt mõni allergia või lihtsalt veider põhimõte, seega kordan veelkord – suhtle, usalda ja austa värske vanema soove. 🙂

    Like

  2. Oeeh see söötmise värk on nii õudne teema. Ma ei saa aru, kuidas inimesed ei saa aru, et iga lapsevanem peab saama ise otsustada, mida ta oma lapsele süüa annab. Ja kõige hullemad on vanaemad! Miks ma küll piinan oma last ja ei anna talle vanaema enda keedetud moosi (50-50 marjad ja suhkur), ta on ju juba poole aastane! Või miks ma talle tükikest oma tordist ei anna, ta ju vaatab nii, nagu ta tahaks ka. Minu suurim õudusunenägu on, kuidas lapse vana(vana)emad salaja mu beebile magusat sisse söödavad 😥

    Like

    1. Ma ei saa sellest salaja söötmise vajadusest aru… miks on vaja?! 😑
      Mul õnneks endal selline kogemus puudub, kuid olen kuulnud teistelt ikka igasuguseid lugusid. 🤯
      Pea vastu! 💪

      Like

  3. Sinna ära anna beebile toitu punkti alla tooks välja, et lapsel võib olla allergia ja no kohe väga hull allergia. Nii et.. ühelegi lapsele ei anta ilma vanemata nõusolekuta ühtegi asja maitsta!

    Like

Leave a comment